Velp is een gemoedelijk Brabants dorp met zo’n 1.450 inwoners. Het is gelegen in de gemeente Grave. Velp bestaat uit twee delen: Oud-Velp in het noorden en Nieuw-Velp in het zuiden. Hoewel Velp onderdeel is van de gemeente Grave, hoort het historisch gezien bij het Land van Ravenstein.

Oud-Velp is ontstaan rond het oude Vincentiuskerkje ten oosten van het Kapucijnerklooster. Het gebied ten noorden en westen van Oud-Velp is in landschappelijk opzicht een waardevol gebied, net als het loofbos bij het klooster.

Nieuw-Velp is een betrekkelijk jong dorp. Het heeft zich ontwikkeld rond het klooster Mariëndaal, dat de paters Jezuïeten in 1860 langs de doorgaande weg van Den Bosch naar Nijmegen stichtten. Vóór die tijd stonden er slechts enkele verspreide huizen. Het huidige gebied rond Nieuw-Velp is landschappelijk waardevol, bijvoorbeeld als leefgebied voor dassen.

Hebt u zin in een mooie wandeling of een lange fietstocht? Uw directe omgeving is een uitstekende uitvalsbasis om eropuit te trekken. Maak een ontspannen tochtje door Park Mariëndaal of volg het Zwietenpad en bezoek de Kinderboerderij en het Belevingsbos.

Een aanrader is ook de 5 kilometer lange ecologische verbindingszone langs de Hertogswetering. Deze zone verbindt de natuurgebieden met elkaar, waardoor dieren zich beter over een groter gebied verplaatsen. De Hertogswetering heeft levendige oevers, poelen en faunapassages. Een must voor elke natuurliefhebber.

Velp beschikt over een basisschool, een bakker en een rijk verenigingsleven. Voor de andere dagelijkse voorzieningen kiezen de meeste Velpenaren voor Grave, zoals de dagelijkse boodschappen, middelbare school en zorg. Behalve deze voorzieningen is Grave rijk aan cultuur- en historisch erfgoed. Met als pareltje het historische centrum van Grave.

De stad ligt prachtig aan de Maas en heeft ondanks de vele belegeringen in de afgelopen eeuwen haar authentieke centrum weten te behouden. Bewonder de fraai gerestaureerde panden, de vele rijksmonumenten en de monumentale binnenstad. En als u er toch bent, neem vooral even de tijd om te winkelen en te genieten op één van de vele terrassen.

Velp ligt precies tussen de A50 en A73. Dankzij deze praktische ligging bent u snel in steden zoals Nijmegen, Oss en Den Bosch. Bovendien bent u omringd door veel charmante dorpjes, zoals Grave, Ravenstein, Mill en Schaijk. Of wat dacht u van de prachtige ligging aan de Maas, waar het heerlijk fietsen en wandelen is op en rondom de dijken?

Wilt u meer zien, proeven en beleven? Dan staat u in 20 autominuten in het veelzijdige Nijmegen met haar rijke cultuur, historie, horeca en speciaalzaken.

Google Maps